Günlük hayatın koşturmacası, iş hayatının getirdiği baskılar, kişisel sorumluluklar ve beklenmedik olaylar zaman zaman stres seviyemizi doruk noktasına çıkarabilir. Stres, insan vücudunun doğal bir tepkisi olsa da uzun süreli ve yoğun stresin vücut üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Çoğumuz, stresli durumlarla karşılaştığımızda yalnızca zihinsel bir baskı hissettiğimizi düşünürüz, ancak bu durum vücudumuzun her bir hücresine kadar yayılır.

Stres kalp atış hızını ve kan basıncını arttırdığı için kardiyovasküler sistem özellikle savunmasız kalır. Bu da uzun vadeli kalp sorunlarına yol açabilir. Kortizol ve epinefrin gibi stres hormonlarının varlığı oksidatif strese ve inflamasyona yol açarak kardiyovasküler riski artırır. Stres aynı zamanda koroner arter damarların daralmasına da neden olabilir, bu da miyokard iskemisi ile sonuçlanabilir. Aşırı durumlarda kalp krizine yol açabilir.

Kalp atışlarımız hızlanır, nefes alışverişimiz değişir, kaslarımız gerilir ve bağışıklık sistemimiz zayıflar. Kronik stres, baş ağrılarından sindirim sorunlarına, uyku bozukluklarından ciddi kalp rahatsızlıklarına kadar geniş bir yelpazede sağlık problemlerine yol açabilir. İşte Listelist’in aktardıklarına göre sürekli stres halinde olmanın insan vücuduna etkileri: 

Aşırı stres yaşadığımızda nefes alıp vermekte zorlanabiliriz. Ayrıca, stres vücudun bağışıklık tepkisini kötüleştirdiğinden, solunum yolu hastalığına yakalanma veya mevcut bir solunum rahatsızlığını alevlendirme riski vardır. Ayrıca, mukus üretimini artıran ve solunum yollarını daraltan inflamatuar sitokinler salgılanmasına neden olur. Bu nedenle derin nefes alma egzersizleri genellikle stresi azaltmaya yardımcı olur.

Stres bağışıklık sistemi zayıflatır. Endokrin sistemi, strese kortizol salgılayarak yanıt verir. Kortizol yükseldiğinde metabolik işlevleri bozar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum enfeksiyon duyarlılığını artırabilir ve kronik inflamatuar hastalıkları kötüleştirebilir.

Uzun süreli veya yönetilmeyen stres, zihinsel sağlık koşullarını tetikleyecek kadar içsel bir bozulmaya neden olabilir. Gerçekten stresli bir yaşam sürdüğümüzde veya onu iyi yönetemediğimizde depresyon, anksiyete, OKB, madde kullanım bozuklukları, yeme bozuklukları yaşama olasılığımız daha yüksektir. 

Stres yaşadığımızda katekolaminler adı verilen nörohormonlar salınır ve bu da özellikle mide-bağırsak sistemimizi etkiler. Sonuçta bağırsağa giden kan akışı azalır ve bu da kişiye bağlı olarak ishale veya kabızlığa neden olabilir. Çalışmalar stresin huzursuz bağırsak sendromu (IBS) ile bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Kaygı, asit reflüyü de tetikleyebiliyor.

Yüksek kaygı cinsel arzuyu ve üreme işlevini bastırabilir. Testosteron üretiminde ve yumurtalık fonksiyonunda rol oynayan önemli üreme hormonlarının salınımını baskılar. Sonuç olarak kronik stres adet düzensizliğine, sperm kalitesinin azalmasına ve hatta kısırlığa neden olabilir. 

Kaygı seviyeleri çok yüksek olduğunda, vücudumuz açlık veya tokluk ipuçları vermeyi bırakabilir. Sonuçta stres sağlıklı veya sezgisel yemek yeme yeteneğini azaltabilir, mide bulantısına veya diğer mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca yiyeceklerden tiksinmeye yol açabilir veya aşırı yemek yemeye sebebiyet verebilir.

Stres ve uyku birbirine bağlıdır. Yüksek stres, kötü uykuya neden olabilir, yetersiz uyku da stresi artırabilir. Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre, daha az stresli yetişkinler, yüksek stresli olanlara göre daha fazla ve daha kaliteli uyuyor. Ayrıca uyku sorunun kökenine inmeden stresten kaçmanın bir yolu olarak kullanılabiliyor. Ancak kaygılı olduğunuzda durumdan kaçmak için uyursanız uyku döngünüz bozulabilir.