Dermografizm
Dermografizm veya dermografi, deri üzerine yazı yazma olarak da bilinen bir durumdur. Dermografisi bulunan kişiler ciltlerini hafifçe çizdiğinde, bu çizikler ürtikere benzer şekilde kırmızı kabarık izler haline gelir. Dermografi her yaşta olabilir; fakat ergenlik çağındaki çocuklar ve genç erişkinlerde daha sık olma eğilimindedir. Dermatografi tanısı basit bir test ile konulabilir. Dermografi bulgu ve belirtileri genellikle kendiliğinden geçer ve tedavi gerekmez. Ancak, eğer bu durum ciddi veya rahatsız edici olursa doktorunuz antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir.
Dermografizm nedir?
Dermatografizm veya dermografi, deri üzerine yazı yazma olarak da bilinen bir durumdur. Dermatografisi bulunan kişiler ciltlerini hafifçe çizdiğinde, bu çizikler ürtikere benzer şekilde kırmızı kabarık izler haline gelir. Bu izler genellikle 30 dakika içinde kaybolur.
Dermatografinin sebebi bilinmemektedir; fakat bazı kişilerde enfeksiyon, üzüntü veya penisilin gibi ilaçlarla tetiklenebilir.
Dermatografisi olan çoğu kişi tedavi aramaz. Bulgu ve belirtileriniz rahatsız ediciyse, doktorunuz antihistaminik gibi alerji ilaçları kullanmanızı önerebilir.
Dermografizm Belirtileri nelerdir?
Kabarık kırmızı çizgiler
Şişlik
İnflamasyon
Ürtiker benzeri şeritler
Kaşıntı
Bulgu ve belirtiler cildinizin çizilmesini takiben birkaç dakika içinde ortaya çıkar ve genellikle 30 dakika içinde kaybolur. Dermatografi nadiren daha yavaş gelişir ve geçmesi birkaç saat ile birkaç günü bulabilir. Bu durumun kendisi aylar veya yıllarca sürebilir.
Dermografizm nedenleri nelerdir?
Dermatografinin kesin nedeni bilinmemektedir. Alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyor olabilir; ancak henüz spesifik bir alerjen tanımlanamamıştır.
Dermatografi belirtileri basit şeylerle tetiklenebilir. Örneğin kıyafetler veya yatak çarşafının sürtmesi sonucu cildiniz tahriş olabilir. Dermatografi bazen enfeksiyon, üzüntü veya penisilin gibi ilaçlarla da olabilir.
Dermografizmin risk faktörleri nelerdir?
Dermatografi her yaşta olabilir; fakat ergenlik çağındaki çocuklar ve genç erişkinlerde daha sık olma eğilimindedir. Cilt kuruluğu veya dermatit gibi herhangi bir başka cilt rahatsızlığınız varsa dermatografizme daha yatkın olabilirsiniz. Sık sık kaşınma isteğine neden olan cilt hastalıkları riski artırabilir.
Dermografizm için neler yapabilirsiniz?
Randevu aldığınız zaman birkaç gün önceden antihistaminik almamak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını mutlaka sorun.
Randevu almanızı gerektiren sebeple ilişkili gibi görünmese de her türlü belirtiyi not edin.
Majör stres veya yaşam değişiklikleri gibi anahtar niteliğindeki kişisel bilgileri not edin. Tüm ilaç, vitamin ve kullanılan desteklerin bir listesini çıkarın.
Doktorunuz size aşağıdaki gibi birtakım sorular sorabilir:
Belirtiler ne zaman başladı?
Belirtiler bir hastalık ya da yeni bir ilaç sonrası mı ortaya çıktı?
Belirtiler devamlı mı, yoksa arada bir mi oluyor?
Belirtiler ne kadar şiddetli?
Belirtiler aktivitelerinizi kısıtlıyor veya yaşam şeklinizi engelliyor mu?
Herhangi bir alerjiniz var mı? Neye karşı?
Cilt kuruluğu veya başka bir cilt hastalığınız var mı?
Belirtilere iyi gelen herhangi bir şey var mı?
Belirtileri kötüleştiren herhangi bir şey var mı?
Dermografizm teşhisi nasıl konulur?
Dermatografi tanısı basit bir test ile konulabilir. Doktorunuz bir dil basacağı ile kolunuzun veya sırtınızın derisini çizer, birkaç dakika içinde kırmızı, şiş bir çizgi veya şerit ortaya çıkacak mı diye bakar.
Dermografizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dermatografi bulgu ve belirtileri genellikle kendiliğinden geçer ve tedavi gerekmez. Ancak, eğer bu durum ciddi veya rahatsız edici olursa doktorunuz antihistaminik ilaç kullanmanızı önerebilir.
Dermografizm için korunma yöntemleri
Rahatsızlığı azaltmak ve dermatografi belirtilerini önlemek için şu ipuçlarını deneyin:
Cildinizi tahriş etmekten sakının: Cildinize sert sabunları kullanmaktan uzak durun. Yün gibi kaşındırıcı maddelerden yapılan giysileri giymeyin. Sıcak duş ve banyolar belirtileri kötüleştirebilir.
Cildinizi kaşımayın: Sık sık kaşındıran dermatografi veya başka bir cilt rahatsızlığınız varsa, cildinizi kaşımaktan kaçının. Kaşımak durumu alevlendirecektir.
Cildinizi nemli tutun: Kuru bir cildin kaşınma ihtimali daha fazladır. Banyo sonrası losyon ve kremler kullanarak cildinizi nemli tutun.